12 măsuri simple care ne ajută să ne păstrăm sănătatea în anotimpul rece

12 măsuri simple care ne ajută să ne păstrăm sănătatea în anotimpul rece

Vremea rece vine de fiecare dată și cu afecțiunile specifice iernii, cum sunt afecțiunile respiratorii dar și cu riscul de a se accentua afecțiunile bolnavilor cronici ca de exemplu cei ce suferă de boli cardiovasculare, respiratorii.

Anotimpul friguros crește de asemenea riscul apariției degerăturilor, a unor afecțiuni dermatologice, hipotermie, accidente prin căzături. Atunci când vremea este friguroasă, pacienții se plâng de secreție crescută de mucus, dificultăți de respirație, wheezing, tuse. Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare pot acuza durere toracică, aritmie, dificultăți de respirație. Datorită frigului apare o disfunție la nivelul circulației periferice, ceea ce poate avea ca rezultat schimbarea culorii degetelor, cu durere, amorțeală, furnicături. Poate apare durere musculară, rigiditate, umflarea membrelor, capacitate limitată de mișcare, parestezie, slăbiciune musculară. La nivelul pielii poate apare mâncărime, erupție cutanată, paliditate, eritem, edem.

Există anumite grupe cu risc crescut de exacerbare a afecțiunilor anotimpului rece și acestea sunt: copii, persoanele în vârstă, persoanele cu afecțiuni cronice, persoanele care învață sau lucrează în comunități și cei care lucrează preponderent afară, în frig.

World Health Organisation a stabilit căteva măsuri prin care publicul se poate pregăti pentru a face față la modificările vremii din timpul rece.

 1. Fiți informat cu privire la anunțurile și sfaturile Direcțiilor de Sănătate Publică, a previziunilor meterorologice, inclusiv a sfaturilor de călătorie din punct de vedere al vremii și al sănătății.
 2. Atenție la semnele produse de expunerea la frig cum ar fi degetele amorțite, paloarea feței.
 3. Cei ce aveți afecțiuni cronice, cereți sfatul medicului de familie sau al medicului curant.
 4. Luați în considerare vaccinarea antigripală.
 5. Purtați îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, inclusiv mănuși și căciulă sau fes.
 6. Consumați alimente calde.
 7. Beți suficiente lichide, evitând băuturile foarte reci.
 8. Evitați alcoolul și tutunul, atunci când ieșiți afară în frig, deoarece pot apare reacții adverse la frig.
 9. Este recomandat să faceți exerciții fizice.
 10. Atunci când vă plimbați sau faceți exerciții fizice afară, în frig, aveți grijă la echipamentul de iarnă.
 11. Evitați a sta perioade lungi, afară, în frig.
 12. Asigurați-vă că locuința dvs. este încălzită corespunzător (20-22 °C).

Cu ce vă putem ajuta noi

În cadrul CENTRUL MEDICAL DOROBANTI o echipă de 5 medici specialiști vă stau la dispoziție pentru:

 • Consult, investigații (analize de laborator, ecografie, etc.), tratament gratuit pentru asigurații CNAS, prin contractul cu CAS Constanța.
 • Evaluarea stării de sănătate.
 • Monitorizarea stării de sănătate.
 • Sfaturi profesionale privind situațiile de risc pentru pacienții cronici și aparținătorii acestora.
 • Sfaturi profesionale privind călătoriile în țară și în afara țării.
Dr. Vlad Ciovică
General Manager
CENTRUL MEDICAL DOROBANTI

Dacă doriți să primiți informații medicale, informații despre serviciile și promoțiile noastre și ale partenerilor noștri, înscrieți-vă la DR. CIOVICĂ LIFESTYLE MEDICINE NEWSLETTER.

Doresc să mă abonez la newsletter.

Sursa: World Health Organisation – „WHO warns: stay alert and help vulnerable as cold grips Europe”
http://www.euro.who.int/en/health-topics/environment-and-health/Climate-change/news/news/2018/2/who-warns-stay-alert-and-help-vulnerable-as-cold-grips-europe

Lasă un răspuns

Informațiile din acest site reprezintă ghiduri generale pentru a ajuta pacienții să înțeleagă condițiile specifice, tratamentele sau testele medicale. Informația din acest site este destinată exclusiv scopurilor informaționale, nu abordează circumstanțe individuale și nu înlocuiește nevoia de consiliere individuală de la un profesionist din domeniul medical. Dacă aveți întrebări, sau pentru sfaturi medicale personalizate, vă rugăm să întrebați medicul curant, sau să ne contactați pentru o consultație, tratament sau procedură medicală! Nu ignorați sfatul medicului! Dacă credeți că aveți o urgență medicală, apelați de urgență serviciul public de urgență la 112!

CENTRUL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT DR CIOVICA

Bd. Al. Lăpușneanu 103, Constanța. Jud. Constanța

Reg. Comerțului J13/7874/2004     CUI 16861619

Informații și programări la telefon +40 241 550 888  

email office@ciovica.com        www.ciovica.com

© Copyright 2005 - 2018 CENTRUL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT DR CIOVICA prin Dr. Vlad Ciovică. Toate drepturile rezervate.

Close Menu
Close Panel