Diabetul de tip 2 și evaluarea vitaminei B12

Diabetul de tip 2 și evaluarea vitaminei B12

Metformina, comercializată fie ca medicament generic, fie sub diferite mărci înregistrate precum Siofor, Carbophage, Diabetase sau Glucophage, este un medicament antidiabetic care face parte din clasa de medicamente numite biguanide și care se administrează pe cale orală. Metformina, este utilizată de peste 40 de ani pentru scăderea glicemiei și rămâne cel mai bun tratament pentru pacienții cu diabet de tip 2.

Pacienții cu diabet zaharat care iau metformină trebuie să-și evalueze în mod regulat nivelurile de vitamină B12 pentru a evita deteriorarea nervilor periferici, spun cercetătorii britanici după ce au descoperit că aproape 1 din 10 pacienți au deficit de vitamina B12.

Deficitul de vitamina B12 crește riscul neuropatiei periferice.

Dr Kaenat Mulla, de la Nottingham University Hospitals, Nottingham, arată că pacienții nu trebuie să fie descurajați să ia Metformin, dar medicii trebuie să monitorizeze nivelurile de vitamina B12, astfel încât orice deficiență să poată fi tratată rapid.

De asemenea este recomandat ca pacientul să fie evaluat asupra nivelului de vitamina B12, atât înainte de inițierea tratamentului cât și pe parcursul tratamentului, pentru prevenirea apariției neuropatiei periferice.

Sursa: Liam Davenport. B12 Deficiency ‘Should Be Tested in Metformin Patients’ – Medscape – Nov 22, 2018

Cu ce vă putem ajuta noi

În cadrul CENTRUL MEDICAL DOROBANTI o echipă de 6 medici specialiști vă stau la dispoziție pentru:

  • Consult, investigații (analize de laborator, ecografie, etc.), tratament gratuit pentru asigurații CNAS, prin contractul cu CAS Constanța.
  • Evaluarea stării de sănătate.
  • Monitorizarea stării de sănătate.
  • Sfaturi profesionale privind situațiile de risc pentru pacienții cronici și aparținătorii acestora.
  • Sfaturi profesionale privind călătoriile în țară și în afara țării.
Dr. Vlad Ciovică
General Manager
CENTRUL MEDICAL DOROBANTI

Dacă doriți să primiți informații medicale, informații despre serviciile și promoțiile noastre și ale partenerilor noștri, înscrieți-vă la DR. CIOVICĂ LIFESTYLE MEDICINE NEWSLETTER.

Doresc să mă abonez la newsletter.

Lasă un răspuns

Close Menu
Close Panel