Nutraceutice. Alimente funcționale. Suplimente. Super-alimente.

Nutraceutice. Alimente funcționale. Suplimente. Super-alimente.

Nutraceutic (Nutraceuticals) este un termen folosit pentru a descrie orice produs derivat din surse alimentare cu beneficii suplimentare pentru sănătate, pe lângă valoarea nutritivă de bază găsită în alimente. Acestea pot fi considerate terapii biologice nespecifice utilizate pentru a promova bunăstarea generală, pentru a controla simptomele și pentru a preveni procesele maligne.[1]

Exemple de nutraceuticals sunt suplimentele alimentare și alimentele funcționale.

Alimentele funcționale sunt alimente care au un efect potențial pozitiv asupra sănătății dincolo de alimentația de bază. Unele alimente sunt modificate pentru a avea beneficii pentru sănătate, ca de exemplu sucul de portocale care a fost fortificat prin adăugare de calciu pentru sănătatea oaselor [2]. Alte alimente funcționale sunt îmbogățite cu anumite ingrediente cum ar fi prebioticele sau probioticele.

Piața alimentelor funcționale a crescut destul de mult în ultimii ani.

Alimentele funcționale reprezintă un exemplu de dezvoltare a tehnologiei industriei alimentare. Acestea pot oferi beneficii din punct de vedere al sănătății, dar nu trebuie văzute ca o alternativă la o dietă variată și echilibrată și la un stil de viață sănătos.[3] De asemenea, trebuie luată în considerare cantitatea alimentelor necesară pentru a obține efectul scontat într-o dietă normală.

Super-alimentele (Superfoods) este un termen folosit de jurnaliști în reviste și ziare pentru a descrie un aliment bogat într-un anumit nutrient sau altă substanță bioactivă. Nu există o definiție specifică a unui super-aliment și nici o modalitate de a testa dacă un aliment este „super” sau nu.[4]

Suplimentele alimentare sunt destinate în cazul celor ce necesită un aport crescut de anumiți constituienți.

Având în vedere ușurința cu care puteți obține informații și cumpăra suplimente și super-alimente, există tendința de a le considera complet inofensive. Deși în mod normal sunt lipsite de efecte secundare, orice consum exagerat poate produce pertrubări ale echilibrului fiziologic al organismului. De aceea vă recomand ca înainte de a vă decide de a consuma astfel de produse, să vă consultați cu medicul dvs.

Cu ce vă putem ajuta noi

În cadrul CENTRUL MEDICAL DOROBANTI o echipă de 5 medici specialiști vă stau la dispoziție pentru:

  • Consult, investigații (analize de laborator, ecografie, etc.), tratament gratuit pentru asigurații CNAS, prin contractul cu CAS Constanța.
  • Evaluarea stării de sănătate.
  • Monitorizarea stării de sănătate.
  • Sfaturi profesionale privind situațiile de risc pentru pacienții cronici și aparținătorii acestora.
  • Sfaturi profesionale privind călătoriile în țară și în afara țării.
Dr. Vlad Ciovică
General Manager
CENTRUL MEDICAL DOROBANTI

Dacă doriți să primiți informații medicale, informații despre serviciile și promoțiile noastre și ale partenerilor noștri, înscrieți-vă la DR. CIOVICĂ LIFESTYLE MEDICINE NEWSLETTER.

Doresc să mă abonez la newsletter.

Lasă un răspuns

Informațiile din acest site reprezintă ghiduri generale pentru a ajuta pacienții să înțeleagă condițiile specifice, tratamentele sau testele medicale. Informația din acest site este destinată exclusiv scopurilor informaționale, nu abordează circumstanțe individuale și nu înlocuiește nevoia de consiliere individuală de la un profesionist din domeniul medical. Dacă aveți întrebări, sau pentru sfaturi medicale personalizate, vă rugăm să întrebați medicul curant, sau să ne contactați pentru o consultație, tratament sau procedură medicală! Nu ignorați sfatul medicului! Dacă credeți că aveți o urgență medicală, apelați de urgență serviciul public de urgență la 112!

CENTRUL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT DR CIOVICA

Bd. Al. Lăpușneanu 103, Constanța. Jud. Constanța

Reg. Comerțului J13/7874/2004     CUI 16861619

Informații și programări la telefon +40 241 550 888  

email office@ciovica.com        www.ciovica.com

© Copyright 2005 - 2018 CENTRUL DE DIAGNOSTIC SI TRATAMENT DR CIOVICA prin Dr. Vlad Ciovică. Toate drepturile rezervate.

Close Menu
Close Panel